Gör e-cigaretten ont?

Den första varningen om de möjliga hälsoriskerna för e-cigaretter lanserades av den nordamerikanska F. D. A. (Food and Drug Administration) för 10 år sedan: i en analys utförd på två ledande märken upptäckte den två grupper av ämnen som det ansåg potentiellt skadliga.

Baserat på denna forskning förbjöd Uruguay och Panama distributionen av e-cigaretter och Vape i juni 2009.

FDA har inte varit den enda som ifrågasätter e-cigaretter: i juli 2019 publicerade O. M. S. En nu känd anteckning (“who report on the global tobacco epidemic”) som anklagar e-cigaretter.

I det långa betänkandet förklaras hur det hittills inte finns tillräckligt med oberoende bevis för att användningen av dessa produkter verkligen kan hjälpa människor att sluta använda konventionell tobak.

“Dessutom-förklarar Dr Mascheroni – tillgängliga bevis stöder inte påståendet från tobaksindustrin att dessa produkter är mindre skadliga än konventionella tobaksvaror. Ett larm uppstår också om risken de utgör för icke-rökare som börjar använda dem, särskilt ungdomar.”

Till stöd för ” mot ” avhandlingar, den första döden av en ung patient (på grund av en ospecificerad lungsjukdom) förklarade den första kända offer för e-cigaretter inträffade förra sommaren.